Registar izdajnika

utorak , 26.01.2016.




Realno gledajući, registar izdajnika nije potreban. Postoji Facebook i sve ostale društvene mreže. Kao i forumi.
Tko su ti izdajnici nacionalnih interesa koje možemo otkriti na portalima, društvenim mrežama i blogovima? Svi oni koji iznose svoje mišljenje.
Na facebooku ljudi komentiraju članke i znamo kakvo je njihovo mišljenje o određenoj temi ili stranci. Manje-više znamo sve o dotičnoj osobi. Moguće ju/ga je pratiti. I njezinu obitelj, prijatelje, kolege.....lokacije na kojima se kreće.
U pogodnom trenutku lako je takve pokupiti. I skloniti. Privesti.

Primjer:
Tema su američka bombardiranja Sirije. Naravno da će se javiti nekoliko njih koji će braniti Bašara, ISIL i slične. To su mogući islamski teroristi ili njihovi podupiratelji. Evidentirati i držati na oku. U slučaju nekakvog incidenta pokupiti i privesti.

Tema je hrvatsko-srpska utrka u naoružanju. Naravno da se javi nekoliko njih koji govore stavove protiv našeg naoružavanja dalekometnim raketama. Hvale Rusiju. Dive se Putinu. Nemaju loše riječi za Srbe i njihovu politiku. U slučaju sukoba EU/NATO-a sa Rusijom takve pokupiti, pratiti, locirati, apsiti.....

Ovako možemo do sutra nabrajati različite situacije.
Je li onda registar izdajnika potreban? Nije, jer izdajice se danas otkrivaju sami. Čak i na blogu gdje misle da im je identitet zaštićen nekakvim glupavim nadimkom.

Ako naše obavještajne i kontraobavještajne službe ne prate pisanja na facebooku i društvenim mrežama, onda propuštaju ogroman izvor informacija i potencijalnih rijetnji. Naravno da prate. I rade registre i evidencije.

Znanstvena fantastika? Nemoguće?
Razmislite....prošle godine, 2015. ISIL je savjetovao svojim agentima na Zapadu, SAD-u, točnije, koje mete i koje ljude slobodno mogu napadati.Gdje su im adrese. Mete su bili američki piloti koji su bez razmišljanja ostavljali objave na facebooku o bombardiranju ISILovih položaja.
Zauzvrat, Ameri su preko ISILovih fotografija objavljenih na društvenim mrežama, otkrivali područja na kojima se oni nalaze i ista bombardirali.

Kombinirani virtualno-stvarni rat.
Pa zašto onda ne bi i naše službe iskoristile današnju tehnologiju i otkrivali izdajice?

Oznake: Facebook, ISIL, registar izdajnika

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.