Orsate, mahnni kameri

četvrtak , 28.05.2015.




Snimka našeg ministra Orsata Miljanića, kako otvara ured za zapošljavanje na cesti, do sada je već svima poznata. Ona otkriva ono što mi svi do sada jako dobro znamo i u svemu tome i samo nastojimo plivati. Ta je spoznaja jednostavna i da se sažeti u par riječi : ako hoćeš zaposlenje ili napredovanje na poslu, moraš biti član Partije. Nije bitno koje, u biti bitno je. Jer moraš naći Partiju koja je u tvojoj sredini dovoljno jaka. Može ona biti i IDS, lokalna, ako si iz Istre. Ili ako pucaš na sjeverozapad, onda HNS. Najbolje je biti član HDZ-a ili SDP-a. I moraš biti aktivan. Ne može se samo sjediti i čekati da posao padne sam od sebe s nebesa. Malo partijskog rada, malo angažmana i u kratkom vremenu zaposlenje je zagarantirano. Shvatili su to i naši studenti zato se, prema nekim istraživanjima u partiju uključuju zbog vlastitog interesa, čitaj lakšeg zaposlenja.
I tako to traje godinama, još tamo negdje od 1945. I tada si morao biti član Partije, "drug i komunista" kako bi lakše napredovao. Neka zanimanja su tražila obavezno partijsko članstvo, dok većina nije, ali nisi ni mogao napraviti neku posebnu karijeru. Imati crvenu knjižicu olakšavalo je dobar dio stvari. Kao i danas.

Svima nam je to jasno i tu se ništa nije promijenilo. Možda jest malo nagore, jer danas ima dosta partija, pa je otežan proces izbora. Jako je zajebano odlučiti u koju partiju ćeš ući. A i taj sistem izbora svake 4 godine ometa normalan život. Jer može se dogoditi da tvoja partija nekim spinom popuši izbore i što onda? Letiš sa funkcije. I to zna biti dosta stresno. U komunizmu i "socijalizmu s ljudskim licem", takvog stresa nije bilo. Samo si morao dobro paziti koja je linija Partije. Uvijek moraš ostati "na liniji". Nema skretanja. Skretanje donosi negativne bodove i nagrade poput Golog Otoka, Lepoglave, Stare Gradiške....Nisu ni to loša mjesta bila. I tamo se mogla graditi buduća karijera i usavršavanje.

Međutim, Orsatov video uradak otkriva još jedan aspekt koji donosi novo doba. Danas vas svatko može snimiti na cesti. Sjetimo se primjerice jedne naše pevaljke od prije 10tak godina. Njezin video uradak s provoda na jahti postao je planetarno poznat, kao i ona. Doduše, taj video snimak je ona sama snimila, smješkala se kameri i namještala je. Nezgodna snimka, postala je javna tako što je "ukradena". Navodno. Uglavnom u javnost je dospjela protivno njenoj volji. Isto tako i ministrov video uradak je dospio u javnost protivno njegovoj volji, ali ga nije snimio on. Nego netko drugi, nepoznat nama, stojeći sa strane i držeći gadget (smartphone) u ruci. ministar je naivno mislio da čovjek telefonira, dok ga je ovaj u biti snimao. Da je znao da ga snima, ne bi on to nikad rekao.
Gotovo istovremeno, u javnost izlazi još jedna snimka. Sad će već čitatelj primjetiti da mene zanima sex i politika. Jer snimka koja izlazi u javnost je snimka (opet) seksa jedne naše manekenke s trojicom mladića. I opet, manekenka nije svjesna snimanja, protivno je njenoj želji, ali ipak je snimaju. A nakon toga pokušavaju prodati snimku medijima.

Sad već shvaćate obrazac. Sve ovo su neugodne situacije za ljude. Politička korupcija, snimke privatnosti i slično. A sve dospijeva u javnost jer svi posjedujemo tehnologiju i uređaje kojima to možemo snimiti i odmah staviti na internet. Jednostavno je....želite se pohvaliti kakvog ste jelena kapitalca uloviti? Snimite, pristup internetu je tu na svakom koraku, upload i to je za tren na jubitou. Subotnji izlazak vani i pokupili ste dobrog komada? Nema problema, snimka seksa, malo mutna i "blurava", ali ide na jubito, vimeo, ili bilo gdje drugo u roku par minuta. Možete staviti i na fejs i pohvaliti se prijateljima. A tek da užicate posao od ministra? E, to će najvjerojatnije pokupiti velik broj lajkova.

Danas su mobiteli ono što je dostupno i s čime sve nabrojeno možemo uraditi. Međutim, dok imate mobitel, malo ste vidljivi i primjeti se da nešto snimate. Kako to učiniti još manje vidljivim? Nema problema. Za 100 ili 200 kuna imate naoćale za djecu koje snimaju video isječke od 20 minuta. Izgledaju kao obične sunčane naoćale. Sumnjam da je kvaliteta snimka nešto posebna, ali dobro dođe.
Google glass je povučen iz prodaje, ali ionako je bio eksperimentalan. Vjerojatno će uskoro doći nazad na tržište s poboljšanim karakteristikama i moći ćete snimati sve oko sebe dok svi misle da nosite najobičnije naoćale. Microsoft hololens, najnoviji microsoftov proizvod, osim što će imati razne mogućnosti softvera i informacija koje će prikazivati, moći če snimati i video, fotke i slično. A izgleda poput običnih naoćala.
Ne nose vam se naoćale? Želite snimati i sebe? Nema problema. Intel je dodijelio prvu nagradu na svojem natječaju prošle godine, malenom letećem dronu koji se stavi oko ruke. Dron-kamera ima određen domet, leti oko vas i sve snima, a upravlja se pomoću smartphonea. Naće ga se primjetiti tako lako, ali ako želite da se ne primjeti, imate i veće dronove, koji snimaju s veće daljine i koji mogu tamo gdje vi ne možete.

Svaki dio naše stvarnosti danas se snima. Sve oko nas, snimaju korporacije, država i njene institucije. Međutim, najveći dio toga, snimamo mi sami. Ili možemo snimati.
Što će donijeti budućnost? Mogućnost da Orsatova snimka bude snimana i priakzivana u istom trenu. Naš ministar se upravo dogovara sa frendom oko zaposlenja, a istovremeno ga gleda sve veći broj ljudi na internetu. U jednom trenu će ga nazvati ili Milanović ili njegova žena ili netko drugi i reći:

"Orsate, mahni kameri."

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.