Je li to ta demokratija koju nam nude?

petak , 10.04.2015.



Zadnjih dana je predsjednica ponovo pokrenula pitanje potrebe aktiviranja služenja vojnog roka. Kako je sama izjavila, cilj joj je bio pokrenuti raspravu o vojnom roku i potrebi ponovnog aktiviranja istog. Naravno, pokrenula je javnu raspravu....koja je trajala samo dva dana nakon toga. Neki komentatori su se javili sa svojim kritikama te ideje, drugi su je zdušno podržali i na tome se stalo.
U javnosti se više ništa ne govori o vojnom roku. Nema više rasprava. Nema analiza. Ne javljaju se ni pobornici ni protivnici. Čak ni na sastanku Vijeća za obranu, ni riječi o tome nije bilo.

Demokracija prvenstveno zagovara raspravu o određenim temama i problemima. Tamo gdje nema rasprave ne može se doći ni do zaključka ni do rješenja.
A kod nas ni po jednom pitanju nema rasprave. Ima, ali samo po nekim pitanjima koji se tiču prošlosti, poput toga je li "Za Dom spremni" ustaški pozdrav ili nije. Ali to volimo raspravljati jer tu nikako ne možemo doći do zaključka i stalno se vrtimo u krug. Kod pitanja vojnog roka, možemo doći do nekog zaključka i možemo se odrediti prema tome, ali ne želimo. Jer nam je problem raspravljati. Pogotovo nam je problem ako se ne možemo u raspravi zakrviti i posvađati. Jel vrijedno raspravljati, a nemoš nikom spomenuti mater, rodbinu ili na kraju sve skrenuti na ustaše i partizane?

Bojim se da ništa od ovog u biti i nije problem. Problem je naša nevoljkost prema demokraciji i naše zaziranje od tuđeg mišljenja. Jesmo li 45. cijepljeni od demokracije? Možda ta stvar nije nikad ni bila za nas, možda smo genetski bili predodređeni da je mrzimo i nikad, ama baš nikad, se ne ponašamo demokratski? Nije ni čudo što imamo prosvjede protiv prosvjeda ili namjere vlasti da nam ukinu ili ograniče pravo na referendum, a mi se niti ne bunimo.

Meni više djeluje da su nas sve vlasti svojim spinovima i medijskim ortacima uspjeli uvjeriti da je naše pravo samo to da svake 4 godine imamo pravo izaći na glasovanje i ondje, u tajnosti, iz prikrajka, reći svoje mišljenje. Svako drugo djelovanje nam je zabranjeno i poteže određene posljedice.
Ako je tako, onda nam ni takva demokracija ne treba.

Oznake: demokracija, vojni rok, predsjednica

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.